Søg efter artikel eller underside...

Tryk på enter for at søge

Bolig

Sådan slipper du af med rotter i hjemmet

28. oktober 2019

Er der nogen, som kradser i dit loft, når du forsøger at sove? Hører du lyde fra skabene, og er der huller i dine kiksepakker? Så kan det være, at du har rotter. Det kan også være, at du allerede har set skadedyret. Uanset, så er det vigtigt, at du tyr til handling, hvis du finder rotter i hjemmet. 

 

Rotternes ry?
 

Rotter har aldrig haft et godt ry hos mennesker, og det er ikke så mærkeligt. I mange år var man nemlig overbevist om, at rotter var dem, der, gennem sine lopper, spredte den sorte død i 1300-tallet – også kaldet pesten. I 1349 ankom et skib til Norge, som bragte pesten til Bergen og dræbte halvdelen af befolkningen.  

Som sagt troede man længe, at rotterne var dem, der bragte sygdommen til landet. Men sidenhen er der blevet sat spørgsmålstegn ved, hvorvidt det var rotterneder spredte sygdommen.   

Men selvom vi kan være i tvivl om rottens historiske rolle i forhold til sygdomsspredning, så ved vi, at vi har at gøre med en bakteriefyldt gnaver.  

 

Hvorfor er rotter skadelige?
 

Når rotten træder ind i dit hjem, har den allerede ophold sig en masse bakteriefyldte steder. Rotten opholder sig nemlig ofte i kloakker eller i skrald, som den rydder igennem for at finde føde.  

Man har faktisk estimeret, at rotten kan have helt op til 55 forskellige sygdomme, og du skal ikke gøre andet end komme i fysisk kontakt med noget, rotten har rørt ved, før du risikerer at blive smittet. Den er bla. bærer af salmonella og Weils syge – som smittes gennem rottens urin.  

Rotten er altså en rigtig bakteriebombe, som man skal skille sig af med hurtigst muligt! 

 

Rotter ødelægger dine ting
 

Ud over at rotten kan have en negativ indflydelse på dit helbred, kan den have det samme på dine materielle genstande. Rotter har nemlig relativt stærke tænder, som kan bide igennem ledninger, isolering og andre inventarer. Hvis den bider i “det rigtige”, er der sågar tale om brandfare. 

 

Hvordan slipper man af med rotterne?
 

Der findes mange forskellige metoder, når man gerne vil skille sig af med skadedyret. De fleste metoder indebærer dog brugen af gift. Gift er en effektiv måde at dræbe rotten på, men bagsiden er, at man kan risikere, at rotten indtager giften og falder i søvn et sted, mens giften begynder at have sin indvirkning. Rotten kan derfor dø i et af sine gemmesteder, hvilket kan give en fæl lugt i huset.  

Du kan også benytte en mere moderne teknologi, den smarte gnaversirene, som gennem ultrafrekvent lyd skræmmer rotten væk fra dit hjem. Lyden er for høj til at kunne høres af mennesker, så den kommer ikke at forstyrre de, der gerne må være i hjemmet! 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *